Veel gestelde vragen

Wat zijn Knitted Knockers?

Knitted Knockers zijn speciale, zachte, lichtgewicht gebreide of gehaakte borstprotheses  die bijzonder comfortabel zijn voor vrouwen die een masectomie hebben ondergaan, een lumpectomie en bestraling, en/of een borstbesparende operatie.

Welke informatie is nodig om een Knitted Knocker te bestellen?

We hebben uw naam, adres, mailadres, cup en bandmaat van uw bh, hoeveel paar boezems u nodig heeft (1 of 2), of het een hele of een deelprotheses betreft, kleur voorkeur. We maken geen verschil in linker of rechter borst.

Hoe bestel ik knitted knockers?

U kunt bestellen met het bestelformulier van een van de uitgifte-breipunten of telefonisch.

Hoe lang duurt het voor u uw bestelling ontvangt?

U heeft uw set of sets binnen 14 dagen maar in de regel binnen een paar dagen. U kunt ze komen halen bij het breipunt waar u besteld heeft, of in overleg met hen worden ze gebracht of wij sturen ze naar u toe. U ontvangt altijd een bevestiging als u via de website knittedknockers.nl besteld en een reactie van uw brei/uitgifte punt. Als dat niet gebeurd is er iets mis gegaan en vragen wij u nogmaals te bellen of te mailen.

Is een knitted knocker geschikt voor een borst die ongelijk is wanneer maar gedeeltelijk weefsel weggehaald is of in de periode dat een reconstructie en weefsel expansie plaatsvindt?

Ja, omdat de knitted knocker heel goed aan te passen is. Als je een hele prothese besteld kun je vulling eruit halen en de knocker modelleren. We maken ook deelprotheses die hetzelfde zijn als een hele prothese alleen is de achterkant niet plat maar ruimer gebreid zodat die naar binnen gevouwen kan worden en naar wens gemodelleerd met de vulling. Het wordt over de borst gedragen. De deelprothese die een klein stukje moet opvullen is een rol die je ook kunt aanpassen naar wens en op de plaats leggen waar nodig in de bh. Bij alle protheses is een vulgaatje waarmee u gemakkelijk vulling kunt toevoegen of verwijderen.

Kan ik de knitted knocker passend maken?

U kunt de prothese met de vulling aanpassen aan uw wensen middels het vulgaatje aan de achterkant of bij de deelprotheses aan de zijkant of bovenkant. Mocht onze vulling niet toereikend zijn (wij vullen flink) dan kunt u zelf bijvullen met polyestervulling.

 Hoe draag ik de knitted knockers?

U kunt de borstprotheses dragen in een gewone bh, een sport bh en alle speciale bh’s die er zijn, ook vlak na de operatie.

Mijn knitted knocker verschuift, hoe houd ik het op zijn plek?

Hoewel de knitted knockers in alle bh’s gedragen kunnen worden, zit het in de ene beter dan in de andere. Wat altijd werkt is om een envelop van uw cup te maken. Er zijn vrouwen die een stukje klittenband gebruiken of een een veiligheidspeldje. En ook helemaal vastnaaien in de cup is een goede optie, u wast ze dan samen.

Van welk materiaal is de knitted knocker gemaakt?

Onze gebreide of gehaakte borstprotheses zijn gemaakt van zacht, niet wollen, wasbaar garen en gevuld met 100% polyester vulling. Ze worden allemaal gemaakt door vrijwilligers die allemaal met verschillende materiaal werken. Als u de knitted knockers van 100% katoen wilt, kunt u dat aangeven wanneer u besteld.

Hoe was ik de borstprotheses?

U kunt ze gevuld of ongevuld wassen in de machine in een waszakje op 40 graden. Bij sommige breipunten krijgt u een waszakje erbij.

Kan ik met de knitted knockers zwemmen?

Ja, u kunt zwemmen met een knitted knocker die van acryl gemaakt is, dan droogt het snel. Wij raden om speciaal hiervoor een apart paar aan te houden, de aqua-knocker.

Hoeveel kosten de Knitted Knockers?

Onze gebreide borstprotheses zijn helemaal gratis! We zijn 100% vrijwilligers dus donaties zijn altijd welkom maar niet verplicht.

Knitted Knockers zijn gratis. Hoe kan dat en hoe bekostigt u dat?

De knitted knockers zijn gemaakt door vrijwillige breisters en haaksters. Zij doen dat om dat zij geven om hun medevrouw en een beetje verlichting willen brengen in hun leed. Ieder lid in het netwerk draagt zijn eigen kosten en zorgt zelf voor inkomsten door bijvoorbeeld verkoop of anderszins. Maar zij mogen ook donaties ontvangen vooral als er ook nog verzendkosten bij komen, stellen zij het op prijs dat u iets overmaakt. Het brei netwerk wordt 100% door vrijwilligers gedaan en wij zijn ook geen rechtspersoon die geld aan mogen vragen voor goede doelen bij grote organisaties als de Postcodeloterij, Julianafonds e.d. Alle giften die binnenkomen bij de breipunten gaan in hun pot voor de knitted knockers.

Wie heeft de Knitted Knockers uitgevonden?

Een jonge vrouw in Maine (USA) met een handwerkzaak kreeg borstkanker. Na de amputatie maakte zij voor zichzelf een borstprothese. Zij en haar vriendinnen breiden er nog meer en gaven ze allemaal weg. Ze bedacht de naam Knitted Knockers en al snel liep uit de hand en gaf ze graag het stokje door aan de vrouwen die er nu nog zijn en met haar zegen de Knitted Knockers Support Foundation opgericht hebben om het op een heel hoog plan te tillen: namelijk wereldwijd vrouwen dit mooie kado geven met vrijwilligers wereldwijd. Het hoofdkantoor zit in Washington State. Zij versturen knitted knockers en materiaal om breisters toe te rusten en te inspireren om voor hun omgeving knitted knockers te maken. Het originele ingenieuze breipatroon was “Tit Bits” van Beryl Tsang. Die is in de loop van de jaren aangepast tot het perfecte model die we nu maken

Hoeveel Knitted Knocker groepen zijn er?

Heel veel! Op onze site vindt u de Nederlandse lijst en de wereldwijde lijst. Kortgeleden is Frankrijk daar bijgekomen en we hebben een contact in België.
In Nederland faciliteren wij de website knittedknockers.nl waar alle groepen en individuen op staan, de patronen en bestelformulier e.d. Er kan rechtstreeks bij de brei-uitgifte punten besteld worden in Nederland via het webformulier of telefonisch. We staan ook geregistreerd bij knittedknockers.org in de USA zodat als zij aanvragen krijgen uit onze regio die naar ons doorgestuurd kunnen worden. En zij benaderen ons om knitted knockers naar hen te sturen als zij de vraag niet aan kunnen en omgekeerd.

Wij zijn een (medische) instantie en zouden graag knitted knockers willen geven aan onze clienten. Kunt u ons helpen?

Ja, heel graag! We zijn heel bij om in contact te komen met medische professionals en gebreide borstprotheses te verstrekken voor hun clienten. We kunnen ook een breigroep verbinden aan uw instantie of vrouwen leren hoe ze te breien. We maken graag een afspraak om ideeën uit te wisselen.

Ik ben een breister, hoe kan ik helpen?

Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt thuis knitted knockers breien en naar een van de breipunten (ongevuld) toesturen of brengen. U kunt zelf brei-uitgifte punt voor uw omgeving worden. Dan vermelden wij u op de lijst en komt er een bestelformulier op uw pagina te staan en uw contact gegevens. U zorgt ook dat in uw omgeving bekend wordt dat u knitted knockers maakt. Dat kunt u rustig en geleidelijk aan doen, wij helpen u daarbij. Op onze site vindt u het contactformulier voor een nieuw lid, bellen of mailen kan ook.

Wat voor garen kan ik gebruiken om een knitted knocker te maken?

Als u voor u zelf breit, bent u helemaal vrij om het garen te kiezen. Vaak worden restjes gebruikt. Als u voor knitted knockers breit en ze kado doet, is het garen heel belangrijk omdat ze gedragen wordt op een gevoelig stukje huid en littekenweefsel. Amerika heeft een lijst met garens opgesteld die hier niet makkelijk te krijgen zijn. Onze garenlijst wordt steeds bijgewerkt en is bedoeld als advies. Voorkeur van de meeste vrouwen gaat uit naar katoen of een katoen blend, omdat het goed ademt. De acryl garens zijn alleen om mee te zwemmen en worden niet iedere dag gedragen. Als u haakt kunt u het beste in de achterste lussen haken om het de boezem soepel te houden.

Wat zijn de meest gangbare maten?

We krijgen vraag in alle maten maar B en C in een neutrale kleur of zwart wel het meest. Wij meten de knockers in een gemiddelde bh cup. Daarom vragen wij ook de bandmaat erbij, een zelfde cupmaat verschilt qua grootte als de bandmaat groter of kleiner wordt. In het patroon is de gemiddelde diameter aangegeven.

Waar stuur ik de knockers naar toe als ze klaar zijn?

Als er bij u in de buurt geen brei-uitgiftepunten zijn kunt u zelf een punt kiezen of even bellen om te vragen waar ze nodig zijn. U kunt ze het beste ongevuld opsturen en vergeet vooral niet uw afzender erbij te doen zodat wij u kunnen bedanken ♥

Hoe kunt u helpen?

U helpt ons door het zoveel mogelijk door te geven dat wij bestaan. U kunt onze facebook pagina liken: https://www.facebook.com/knittedknockersnederland/ of delen op een tijdlijn.

Als u kunt breien of haken, doe mee en maak ook knitted knockers voor uw omgeving.

Doneer. We zijn 100% vrijwilligers en besteden al ons geld aan dit goede doel. Donaties kunt u overmaken naar de breipunten van uw keuze, iedereen kan het goed gebruiken ♥