Parool 12-9-2017: Zaanse vrouwen breien prothesen voor vrouwen die borsten missen

DOOR: MISHA MELITA 12 SEPTEMBER 2017, 08:38

knitted knockers

 

De gebreide borstprothesen zijn licht, zacht en gemaakt van katoen, waardoor ze de huid niet irriteren.

Sinds een jaar breit een groep Zaanse vrouwen onder de naam Knitted Knockers prothesen voor vrouwen die een of twee borsten missen. ‘Ze staan hier soms huilend in de winkel.’

“Je hebt peerborsten en je hebt appelborsten,” zegt Gerda Heijnen (53), terwijl ze een grote, roze borst van wol in haar hand houdt. Appelborsten zijn de ronde variant, peerborsten hebben een druppelvorm, aldus Heijnen.

Vakkundig kneedt ze de gebreide borst tot een peervorm en daarna balt ze ‘m weer tot een appelborst. Met zo’n gebreide borst kun je alle kanten op, wil ze maar zeggen.

Vooral gezellig

Bij breiwinkel Zaans Geluk zijn deze zatermiddag zes vrouwen uit de buurt bij elkaar gekomen om aan de slag te gaan. Het is een zogenoemde brei-in: ze werken aan eigen breiprojecten en geven elkaar advies, maar het is vooral gezellig.

Sinds een jaar breien ze als Knitted Knockers Zaandam e.o. samen voor vrouwen die één of twee borsten missen. Ze deelden al zo’n vijftig paar gebreide prothesen uit, schat Judith Zeeman (47), die samen met Heijnen de breiwinkel runt.

Niet alle vrouwen willen na de ingreep nog een keer onder het mes

De prothesen zijn bedoeld voor vrouwen die borstkanker hebben gehad en bij wie een of twee borsten moesten worden afgezet – een mastectomie, in medische termen. Voor de meeste vrouwen is dat een erg ingrijpende behandeling, en het is niet makkelijk om daarna ‘gewoon’ door te leven zonder borst.

Reconstructie

Er zijn opties om door middel van plastische chirurgie een reconstructie van de borst te laten maken, of een medische borstprothese aangemeten te krijgen. Maar niet alle vrouwen willen na de ingreep nog een keer onder het mes. En prothesen zijn vaak zwaar en warm, omdat ze gemaakt zijn van siliconen, zegt Heijnen. De gebreide prothesen kunnen dan een oplossing bieden, want die zijn licht, zacht en gemaakt van katoen waardoor ze vocht opnemen.

“Bovendien hoef je geen dure prothese-beha aan te schaffen; niet iedereen kan dat betalen.” De gebreide prothesen worden door de Knitted Knockers ­kosteloos gemaakt: aanvragers hoeven alleen verzendkosten te betalen, dan krijgen ze er twee of vier opgestuurd. “Altijd één of twee om te dragen en een paar voor in de kast of in de was.”

Om geld op te halen voor het garen en de vulling verkopen de breiers gebreide producten en stonden ze onlangs op de weversmarkt in Hoorn. Edith Noordman (72), een van de meest fanatieke breiers, breide er de hele dag ­borsten, op een stoeltje voor de kraam.

Huidirritatie

“We kregen zo veel reacties, ook van mannen die het super vinden dat we dit doen.” Omdat er ook vrouwen zijn die liever ­haken dan breien, maken sommige Knitted Knockers ook gehaakte prothesen. Voor vrouwen die een operatie hebben gehad, zijn die minder geschikt omdat de textuur grover is en ­huidirritatie kan veroorzaken. Heijnen: “Die maken we voor transgendervrouwen.”

We wilden graag iets doen en vrouwen helpen, en dit bleek onze manier

Judith Zeeman
Het idee van de Knitted Knockers is overgewaaid uit Amerika. Barbara Demorest (65) begon ermee, nadat ze in 2011 geopereerd werd en één borst kwijtraakte. Ze wilde haar borst laten reconstrueren, maar moest eerst zes weken herstellen. ‘Six weeks! What was I going to do for six weeks?!’, was het eerste wat de Amerikaanse dacht, schrijft ze op haar website.

Kun je breien? vroeg haar chirurg, waarna hij haar een plaatje liet zien van een gebreide ­prothese. Een patroon had hij niet, maar een handige vriendin van Demorest wist het na te breien. Inmiddels is er een patroon ontwikkeld en brengt Demorest vrouwen bij elkaar om samen prothesen te breien.

Emotionele aanleiding

Om deel uit te maken van de Knitted Knockersorganisatie moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen: je moet het patroon ­gebruiken dat zij aanbieden en mag ­alleen bepaald garen gebruiken. Dat de Zaanse vrouwen zich bij de Knitted Knockers voegden, had deels een emotionele aanleiding: een paar jaar terug ­verloor Zeeman haar schoonmoeder aan borstkanker. “We wilden graag iets doen en vrouwen helpen, en dit bleek onze manier.”

Veel vrouwen voelen zich minder vrouw als ze een borst kwijt zijn

Een van die vrouwen is Marjon Slootenmaker (57), niet geheel ontoevallig de buurvrouw van Heijnen. Ze mist één borst, na een operatie zeven jaar geleden, en gebruikt de gebreide prothesen naast haar siliconen variant. “Ze zijn vooral fijn voor thuis: je doet ze makkelijk in en uit en zijn een stuk lichter dan een gewone prothese,” zegt Slootenmaker.

Omdat ze een grotere cupmaat heeft, vormt een ­gebreide prothese ook een verlichting voor haar rug en nek. Daarnaast kreeg Slootenmaker een speciale prothese die ze kan gebruiken in een bikini of badpak.

Minder vrouw

“Die maken we van acryl en vullen we met aquariumwatten, zodat het allemaal snel droogt,” zegt Heijnen. Slootenmaker ­heeft die nog niet gebruikt. “Ik heb al zeven jaar niet gezwommen,” vertelt ze. “Dat blijft toch lastig. Als vrouw heb je het daar moeilijk mee, omdat je wat mist.”

Verhalen als die van Slootenmaker horen de Zaanse breiers vaker: veel vrouwen voelen zich minder vrouw als ze een borst kwijt zijn. “Ze hebben het er moeilijk mee, en soms schamen ze zich er voor,” zegt Zeeman.

Ook niet alle vrouwen vertellen hun omgeving dat ze een borstamputatie hebben ondergaan, soms weten alleen de partner en een paar vrienden het. “Vrouwen staan hier weleens huilend in de winkel. Wij zijn natuurlijk allang blij dat we iets voor ze kunnen doen. Daar doen we het voor.”

Dit is een artikel van Parool Plus. Parool Plus artikelen zijn exclusief voor abonnees.

Gepubliceerd door

Knitted Knockers Nederland

Knitted knockers Nederland is een netwerk van vrouwen die gratis borstprotheses breien of haken voor andere vrouwen in hun omgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *