Berichten

Welkom Middelharnis bij het Knitted Knockers NL netwerk Breicafe “steekje los”!

Bij Breicafé ‘Steekje los’ in Middelharnis zijn ze er maar druk mee; het breien van borstprotheses voor de stichting ‘Knitted Knockers’ (letterlijk gebreide borsten). Het gaat om katoenen protheses voor vrouwen met borstkanker.

Borsten zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten en de protheses die de dames breien dus ook. “We zijn nu eerst een voorraad aan het breien in allerlei cupmaten en als er straks aanvragen komen voor maten die we niet hebben, dan breien we die bij”, leggen initiatiefnemers Gerdie Schellevis en Nicole van Kempen uit. “En ze kriebelen niet, want we gebruiken speciaal katoen.”

Goeree-Overflakkee

Breicafé ‘Steekje los’ is druk bezig een 'borstenvoorraad' aan te leggenDe breiclub werd zelf benaderd door de stichting ‘Knitted Knockers’. “Er zijn al veel plekken waar dames de protheses aan het breien zijn, maar Goeree-Overflakkee was nog een blinde vlek op de kaart. Dus werden we gevraagd te helpen”, aldus Nicole.De breisters komen elke eerste dinsdagavond van de maand bij elkaar in het Diekhuus in Middelharnis. Ondanks de ernstige aanleiding van het borstenbreien wordt er ook veel lol gemaakt.

Met een traan en een lach

Gerdie: “Het is een serieuze zaak en de impact is groot voor vrouwen die een borst moeten missen. Daarom willen we ook graag iets voor ze terugdoen. Maar we proberen er ook een beetje luchtig mee om te gaan. Dus met een kleine traan en veel lachen.”

Sliedrecht – RTV Rijnmond 4-2-2018

http://rtvr.nl/CHMp

ZONDAG 4 FEBRUARI 2018, 07:25

Knitted Knockers breit ‘tricot tietjes’ voor vrouwen met borstkanker

Iedere maand houdt Marijo open huis bij de bibliotheek in Sliedrecht
Ze heeft inmiddels een kast vol ‘tricot tietjes’, zoals ze ze zelf glimlachend noemt.

Na een oproep in lokale media liep het meteen storm
Knitted Knockers breit ‘tricot tietjes’ voor vrouwen met borstkanker
Marijo Burgerding uit Sliedrecht besloot mee te gaan breien en verzamelde meer dan tachtig vrijwilligers om haar te helpen.

“Toen ik ervan hoorde was ik meteen enthousiast. Het is altijd fijn om anderen te helpen. En ik had nog wel wat bolletjes katoen liggen. Op de website van Knitted Knockers stonden breipatronen en ik ben meteen aan de slag gegaan.”

Plakkerig en zwaar

Sjaan Klaverdijk onderging in 2005 een borstamputatie. De siliconenprothese die ze daarna droeg, beviel haar niet best. “Het was plakkerig en zwaar”, zegt ze. “Zo’n prothese weegt 500 gram. Een knitted knocker wel tien keer minder. Bovendien voelt het katoen veel prettiger aan.”

“Zo brengt het gezelligheid voor de vrijwilligers, en kunnen we vrouwen met borstkanker een beetje helpen”, zegt Marijo.

Ze is altijd op zoek naar meer vrijwilligers en naar sponsors en donateurs: www.knittedknockers.nl

Parool 12-9-2017: Zaanse vrouwen breien prothesen voor vrouwen die borsten missen

DOOR: MISHA MELITA 12 SEPTEMBER 2017, 08:38

knitted knockers

 

De gebreide borstprothesen zijn licht, zacht en gemaakt van katoen, waardoor ze de huid niet irriteren.

Sinds een jaar breit een groep Zaanse vrouwen onder de naam Knitted Knockers prothesen voor vrouwen die een of twee borsten missen. ‘Ze staan hier soms huilend in de winkel.’

“Je hebt peerborsten en je hebt appelborsten,” zegt Gerda Heijnen (53), terwijl ze een grote, roze borst van wol in haar hand houdt. Appelborsten zijn de ronde variant, peerborsten hebben een druppelvorm, aldus Heijnen.

Vakkundig kneedt ze de gebreide borst tot een peervorm en daarna balt ze ‘m weer tot een appelborst. Met zo’n gebreide borst kun je alle kanten op, wil ze maar zeggen.

Vooral gezellig

Bij breiwinkel Zaans Geluk zijn deze zatermiddag zes vrouwen uit de buurt bij elkaar gekomen om aan de slag te gaan. Het is een zogenoemde brei-in: ze werken aan eigen breiprojecten en geven elkaar advies, maar het is vooral gezellig.

Sinds een jaar breien ze als Knitted Knockers Zaandam e.o. samen voor vrouwen die één of twee borsten missen. Ze deelden al zo’n vijftig paar gebreide prothesen uit, schat Judith Zeeman (47), die samen met Heijnen de breiwinkel runt.

Niet alle vrouwen willen na de ingreep nog een keer onder het mes

De prothesen zijn bedoeld voor vrouwen die borstkanker hebben gehad en bij wie een of twee borsten moesten worden afgezet – een mastectomie, in medische termen. Voor de meeste vrouwen is dat een erg ingrijpende behandeling, en het is niet makkelijk om daarna ‘gewoon’ door te leven zonder borst.

Reconstructie

Er zijn opties om door middel van plastische chirurgie een reconstructie van de borst te laten maken, of een medische borstprothese aangemeten te krijgen. Maar niet alle vrouwen willen na de ingreep nog een keer onder het mes. En prothesen zijn vaak zwaar en warm, omdat ze gemaakt zijn van siliconen, zegt Heijnen. De gebreide prothesen kunnen dan een oplossing bieden, want die zijn licht, zacht en gemaakt van katoen waardoor ze vocht opnemen.

“Bovendien hoef je geen dure prothese-beha aan te schaffen; niet iedereen kan dat betalen.” De gebreide prothesen worden door de Knitted Knockers ­kosteloos gemaakt: aanvragers hoeven alleen verzendkosten te betalen, dan krijgen ze er twee of vier opgestuurd. “Altijd één of twee om te dragen en een paar voor in de kast of in de was.”

Om geld op te halen voor het garen en de vulling verkopen de breiers gebreide producten en stonden ze onlangs op de weversmarkt in Hoorn. Edith Noordman (72), een van de meest fanatieke breiers, breide er de hele dag ­borsten, op een stoeltje voor de kraam.

Huidirritatie

“We kregen zo veel reacties, ook van mannen die het super vinden dat we dit doen.” Omdat er ook vrouwen zijn die liever ­haken dan breien, maken sommige Knitted Knockers ook gehaakte prothesen. Voor vrouwen die een operatie hebben gehad, zijn die minder geschikt omdat de textuur grover is en ­huidirritatie kan veroorzaken. Heijnen: “Die maken we voor transgendervrouwen.”

We wilden graag iets doen en vrouwen helpen, en dit bleek onze manier

Judith Zeeman
Het idee van de Knitted Knockers is overgewaaid uit Amerika. Barbara Demorest (65) begon ermee, nadat ze in 2011 geopereerd werd en één borst kwijtraakte. Ze wilde haar borst laten reconstrueren, maar moest eerst zes weken herstellen. ‘Six weeks! What was I going to do for six weeks?!’, was het eerste wat de Amerikaanse dacht, schrijft ze op haar website.

Kun je breien? vroeg haar chirurg, waarna hij haar een plaatje liet zien van een gebreide ­prothese. Een patroon had hij niet, maar een handige vriendin van Demorest wist het na te breien. Inmiddels is er een patroon ontwikkeld en brengt Demorest vrouwen bij elkaar om samen prothesen te breien.

Emotionele aanleiding

Om deel uit te maken van de Knitted Knockersorganisatie moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen: je moet het patroon ­gebruiken dat zij aanbieden en mag ­alleen bepaald garen gebruiken. Dat de Zaanse vrouwen zich bij de Knitted Knockers voegden, had deels een emotionele aanleiding: een paar jaar terug ­verloor Zeeman haar schoonmoeder aan borstkanker. “We wilden graag iets doen en vrouwen helpen, en dit bleek onze manier.”

Veel vrouwen voelen zich minder vrouw als ze een borst kwijt zijn

Een van die vrouwen is Marjon Slootenmaker (57), niet geheel ontoevallig de buurvrouw van Heijnen. Ze mist één borst, na een operatie zeven jaar geleden, en gebruikt de gebreide prothesen naast haar siliconen variant. “Ze zijn vooral fijn voor thuis: je doet ze makkelijk in en uit en zijn een stuk lichter dan een gewone prothese,” zegt Slootenmaker.

Omdat ze een grotere cupmaat heeft, vormt een ­gebreide prothese ook een verlichting voor haar rug en nek. Daarnaast kreeg Slootenmaker een speciale prothese die ze kan gebruiken in een bikini of badpak.

Minder vrouw

“Die maken we van acryl en vullen we met aquariumwatten, zodat het allemaal snel droogt,” zegt Heijnen. Slootenmaker ­heeft die nog niet gebruikt. “Ik heb al zeven jaar niet gezwommen,” vertelt ze. “Dat blijft toch lastig. Als vrouw heb je het daar moeilijk mee, omdat je wat mist.”

Verhalen als die van Slootenmaker horen de Zaanse breiers vaker: veel vrouwen voelen zich minder vrouw als ze een borst kwijt zijn. “Ze hebben het er moeilijk mee, en soms schamen ze zich er voor,” zegt Zeeman.

Ook niet alle vrouwen vertellen hun omgeving dat ze een borstamputatie hebben ondergaan, soms weten alleen de partner en een paar vrienden het. “Vrouwen staan hier weleens huilend in de winkel. Wij zijn natuurlijk allang blij dat we iets voor ze kunnen doen. Daar doen we het voor.”

Dit is een artikel van Parool Plus. Parool Plus artikelen zijn exclusief voor abonnees.

Artikel Eindhoven in Eindhovens Dagblad juli 2017

 

Tricot borsten in soorten en maten: ‘Ik kan weer mooie bh’s dragen die ik zelf wil’
VIDEOEINDHOVEN – Vrouwen die last hebben van siliconenprotheses kunnen nu terecht bij Knitted Knockers. Tien ervaren enthousiaste breisters zijn actief om voor andere vrouwen borstprotheses te breien. De gebreide variant is licht, zacht, kan in de wasmachine en is gratis.

Tricot tieten of te wel gebreide borstprotheses. ,,Het is aan te raden, ik ben er super blij mee”, zegt José Langenberg (70). Zes jaar geleden is haar rechterborst gedeeltelijk weggehaald.

Losse borstprotheses zijn zwaar. Vooral ’s avonds hang je scheef. José Langenberg:
,,Ik wilde geen hersteloperatie. Ze zetten er een ballon in die ze oprekken en dan vullen met een siliconenprothese. Het leek me niet prettig, ik heb gekozen voor losse protheses. Maar die zijn zwaar en iedere avond als ik mijn bh uitdoe, dan lijkt het of je een pleister van de huid trekt”, vervolgt Langenberg. ,,Vooral ’s avonds hang je scheef, ik heb een deuk in mijn schouders van het dragen.”

Tricot borsten in soorten en maten: ‘Ik kan weer mooie bh’s dragen die ik zelf wil’

– Vrouwen die last hebben van siliconenprotheses kunnen nu terecht bij Knitted Knockers. Tien ervaren enthousiaste breisters zijn actief om voor andere vrouwen borstprotheses te breien. De gebreide variant is licht, zacht, kan in de wasmachine en is gratis.
Tricot tieten of te wel gebreide borstprotheses. ,,Het is aan te raden, ik ben er super blij mee”, zegt José Langenberg (70). Zes jaar geleden is haar rechterborst gedeeltelijk weggehaald.

Lees verder onder de video

Enkele weken geleden is Langenberg in contact gekomen met Knitted Knockers, een netwerk van vrouwen in Nederland die gebreide borstprotheses maken, naar het voorbeeld van de gelijknamige Amerikaanse organisatie.

Heel fijn
Langenberg: ,,Ik kwam het tegen in een boekje van het Catharina Ziekenhuis. Ik heb meteen contact opgenomen met José Hertogs van Knitted Knockers. Je geeft je bh-maat op en dan ga je passen. Het is heel fijn. Ik voel niet dat er iets in zit en het schuift niet. Ik kan weer mooie bh’s dragen die ik zelf wil.” Hertogs is september twee jaar geleden begonnen voor haar werk voor Knitted Knockers. ,,Ik kan niet breien, maar laat mij maar alles regelen. Ik leg contacten met afnemers en heb contact met de dames die de voorraad breien.” Hertogs werkt samen met De Eik, inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten aan de Aalsterweg in Eindhoven. Vrouwen kunnen hier op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 binnenlopen om te passen.

Halvemaantjes
Er zijn volledige protheses, maar ook ‘halvemaantjes’ voor als de borst gedeeltelijk is weggehaald. In Eindhoven Noord is een uitgiftepunt aan de Leuvenlaan. Vrouwen kunnen bellen met Hertogs en een afspraak maken.

De protheses worden gemaakt van gemerceriseerde katoen. Fransje, een van de breisters: ,,Dit is een wat duurdere, gladde katoen. Je hebt wel goedkope katoen, maar na een paar keer wassen wordt die keihard. Deze blijft zacht.” Bovendien hebben ze een vulgaatje om de vorm aan te passen.

Knitted Knockers draait op vrijwilligers, want de protheses zijn gratis. Zij moeten het dus hebben van donaties. Hertogs: ,,Vrouwen zijn vrij om te geven wat ze willen. Van het geld koop ik weer garen. Momenteel speel ik nog niet quitte, maar zo gauw ik wat extra heb dan krijgen eerst alle breisters een bedankje.”

Link naar artikele online